Kim

Joaquim Aubert Puigarnau, més conegut amb el pseudònim de Kim (Barcelona, 1941), és un dibuixant de còmics català.

Format en Belles Arts i interessat en la pintura, aviat va trobar-se fent còmics i il·lustracions a publicacions de l'underground barceloní. Les primeres vinyetes les va publicar a la revista musical Vibraciones, dirigida per Àngel Casas. El 1977 va començar a dibuixar a la revista satírica El Jueves, i li encarregaren un personatge que ningú volia dibuixar "un fatxa", així va fer la primera pàgina de Martínez el Facha, que s'ha convertit en l'únic personatge que ha aparegut de manera ininterrompuda a les pàgines d'aquesta revista des del primer número fins al 2015. Les seves sàtires contra la ultradreta Espanyola més rància i reaccionària es fan a través de les desventures d'en Martínez, el seu company Adolfito, i el gendre del primer, que sempre els pren el pèl.

Les historietes de Martínez el Facha s'ha recopilat en més d'una vintena d'àlbums. Kim ha col·laborat també a revistes com Por Favor, Mata Ratos, Rambla, El Víbora i Makoki.

El 1995 fou guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, i el 2007 amb el Premi Internacional d'Humor Gat Perich. L'abril de 2010 fou guardonat amb el Premi Nacional de Còmic, concedit pel CoNCA, per l'obra El arte de volar, realitzada conjuntament amb Antonio Altarriba.[1] El mateix any també va rebre el Premi Notari de l'Humor, a la Universitat d'Alacant.