Víctor Mora

Victor Mora

Víctor Mora Pujadas (Barcelona, 6 de juny de 1931 – Barcelona, 17 d’agost de 2016) és un escriptor, traductor i guionista de còmics català. El personatge de còmic pel qual és més conegut és El Capitán Trueno.

De formació autodidacta (va deixar l'escola als onze anys), va aprendre llegint llibres d'aventures i còmics. Amb vint anys va ser contractat per l'editorial Bruguera com a redactor i traductor. En aquesta editorial va crear el personatge que el faria més famós: el Capitán Trueno. Els guions són del propi Mora, però el dibuix correspon a Miguel Ambrosio Zaragoza (Ambrós). Anys després també va crear El Jabato. També són fruit de la seva feina Dani Futuro, El Corsario de Hierro, El Sheriff King, Taramis, Felina, Les anges d'acier, Les inoxidables i Les chroniques de l'innomé. En el camp del còmic, s'ha d'esmentar a més que va recuperar la revista TBO, que va dirigir entre 1988 i 1992.

La primera novel·la publicada per Mora fou Els plàtans de Barcelona. En no superar el filtre de la censura, va veure la llum a París en francès el 1966 i fins al 1972 no es publicaria en català. Amb aquesta obra s'inicia una trilogia que completen París flash-back (1978) i El tramvia blau (1985). El mateix any 66 sí que es publica El cafè dels homes tristos, que havia guanyat el premi Víctor Català un any abans, i La pluja morta. La seva obra, ha estat traduïda a diverses llengües (alemany, búlgar, castellà, francès, hongarès, portuguès, romanès, rus i txec).

En el vessant polític, va militar al PSUC, fet que el va dur a la presó el 1957 i a l'exili a França entre 1963 i 1968. L'any 1991 el Govern francès el va nomenar Cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres. El 1997 se li va concedir la Creu de Sant Jordi.

No dubteu a conèixer La Fundació Víctor Mora, els objectius de la qual són preservar, difondre i propiciar l'estudi de l'obra de Víctor Mora en totes les seves vessants; obrir nous espais culturals entorn a la literatura i la creació artística en general; ajudar a joves literats mitjançant cursos, debats, exposicions, celebració d'efemèrides, beques concursos literaris i totes aquelles accions que propiciïn la creació literària; organitza anyalment el Premi Víctor Mora de Narrativa Breu.