Jordi Bernet

Jordi Bernet

Jordi Bernet i Cussó (Barcelona, 1944) és un dibuixant de còmics català. La seva obra més destacada és la sèrie Torpedo 1936, amb guions d'Enrique Sánchez Abulí.

Als tretze o catorze anys publica els seus primers acudits en la revista Pepe Cola, on el seu pare era col·laborador. A la mort d'aquest, en 1960, comença a treballar per a Bruguera, continuant les historietes de Doña Urraca, el personatge humorístic més important dels creats pel seu pare. Després de poc més d'un any, decideix abandonar al personatge per a emprendre una línia de dibuix més realista.

Un dels seus primers treballs en aquesta nova etapa és el western Poncho Yucatán (1963), amb guions del seu oncle Miguel Cussó. Entre els anys 1964 i 1967 treballa per a diverses agències internacionals, dibuixant historietes -generalment d'aventures- per a diferents guionistes.

En 1965 ingressa en la plantilla de dibuixants de la revista Spirou, per a la qual realitza la historieta Dan Lacombe, amb guió de Miguel Cussó, d'entre moltes altres. Roman com col·laborador de la revista fins a principis dels anys 70. En aquesta dècada treballa per als mercats britànic, alemany i italià, publicant diverses sèries d'entre les quals destaca Andrax (1972), de fantasia heroica.

Torna al món editorial espanyol amb la sèrie d'aventures El Cuervo, que es va publicar en la revista Kung-Fu, i inicia una fèrtil col·laboració amb l'editor Josep Toutain. A principis de la dècada de 1980 comença a publicar amb regularitat en revistes espanyoles de còmic, com Creepy o Cimoc. En aquesta última publica Sarvan (1982), sèrie d'"espasa i bruixeria" protagonitzada per una dona, amb guió d'Antonio Segura.

També en 1982 substitueix a Alex Toth com dibuixant de la sèrie escrita per Enrique Sánchez Abulí, Torpedo 1936.

La historieta es va publicar inicialment a Creepy, però a causa de l'èxit del personatge va arribar a tenir revista pròpia en 1991, i va ser publicada en àlbums per Toutain, després d'això ha estat objecte de nombroses reedicions i ha conegut un important èxit internacional. Un dels lliuraments de la sèrie va obtenir en 1986 el premi al millor àlbum estranger publicat en França en el Festival del Còmic d'Angoulême. Des del 2007 l'editorial Glénat ha editat, per primer cop en català les aventures de Torpedo recopilades en 5 àlbums.

En 1991 va obtenir el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona com reconeixement a tota la seva trajectòria.

Des de 1992 col·labora setmanalment amb la revista El Jueves, amb la sèrie Clara de Moche, basada en la vida quotidiana d'una prostituta, i en la qual el dibuixant exhibeix el seu talent per a la il·lustració eròtica. Els guions de la sèrie són de Carlos Trillo i Maicas.

Fins i tot Will Eisner es va declarar fan del dibuixant, que va arribar a dibuixar més d'una història de The Spirit, i això no és poca cosa!